-->

torstai 5. tammikuuta 2012

Kirja;Marie Amelie Luvaton norjalainen

Maria Amelie pakeni lapsena vanhempiensa kanssa Ossetiasta Venäjän ja Suomen kautta Norjaan. Asuttuaan lähes vuoden vastaanottokeskuksessa Amelie pääsi kouluun ja siitä edelleen yliopistoon. Kun perheen turvapaikka-anomus hylättiin, he menivät maan alle.
- Päätin elää normaalia elämää epänormaalissa tilanteessa, Amelie kertoo.

Kun varjoelämä alkoi tuntua sietämättömältä, Amelie päätti kirjoittaa siitä kirjan. Juuri suomennettu teos Luvaton norjalainen (Into) kipusi välittömästi yli huomiokynnyksen.
Amelie sai rohkeutta kirjoittaa, koska oli ”pelännyt liki koko ikänsä”. Hän halusi olla osa yhteiskuntaa ja maksaa veroja.
- Halusin, että ihmiset saisivat tietää, ettei laiton siirtolainen ole vain huumekauppias, Amelie perustelee. Hän näyttää virkeältä ja kauniilta. Ei uskoisi, että vain muutamia kuukausia sitten Norjan poliisi pidätti hänet ja karkotti Venäjälle.
Norjassa Amelien kirja ja hänen kohtalonsa nostatti ison julkisen metelin. Monille hänen ystävilleen totuus tuli täytenä yllätyksenä.

- Koko maa sekosi. Joka kaupungissa oli mielenosoituksia. Yhdeksänkymmentätuhatta ihmistä lähti tukemaan minua Facebookissa, Amelie kertoo.
Lopulta Norjan pääministeri joutui ottamaan asiaan kantaa. Hallituksen oli etsittävä ratkaisu.
Amelie pääsi Krakovaan ICORNin turvakaupunkikirjailijaksi, ja huhtikuussa hän palasi Norjaan saatuaan työviisumin. Se vaati lainmuutoksen.
Tällä hetkellä Maria Amelie työskentelee Oslossa Teknisk Ukeblad -lehden toimittajana. Hän saavutti suurimman tavoitteensa. Tilastojen ja numeroiden takana on kasvoja.
- Nyt koko Norja tietää, että paperittomia on olemassa.

Mahtava kirja! Kannattaa lukea.Pikkuhiljaa omaan mieleeni palasi  nuoruuteni ystäviä ja tuttavia ja heidän tarinoitaan Luvattomana maassa olosta. Kirja pisti todellakin miettimään asioita.Hyvä Marie Amelie!!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti